Get Adobe Flash player

Shifting baseline Syndrome

Vi lever mitt i förändringen problemet är att vi inte vet det, eller rättare sagt det förändras så pass långsamt att vi inte märker det. Har det någon betydelse i så fall? Jag menar om en förändring kommer så pass långsamt att vi upplever det som ett normaltillstånd det måste vara något positivt som sker.

 

 

Både ja och ner det handlar helt och hållet om vilken form av förändring givetvis. För de tidiga civilisationerna som man ofta refererar till handlar det uteslutande om den negativa utvecklingen som slutar med total utrotning av civilisationerna. Denna form av Shifting baseline tänker jag lämna och övergå till det vi just nu lever i.

Jag reser varje år till Grekland och har varit där både före krisen, under krisen och nu på väg ur krisen. Om jag skulle ha levt där så skulle jag inte se förändringen, men när man kommer ner varje år till samma ställe och tillbringar några veckor där och sen lämnar platsen ser man det med andra ögon. Man ser förändringen, men när man frågar dem som bor där så upplever de inte samma sak, visst har det förändrats säger de och syftar mest på det mest uppenbara inkomster, arbetslöshet, bensinpriser men det de inte ser är deras eget ändrade beteende. Människor anpassar sig, ofta utan att själva märka det.

Jag fråga en vän där nere om det inte var skönt med mindre trafik framför hans restaurang? va sa han vet inte har inte tänkt på det fick jag till svar. Förra året när jag kom ner fann jag en Smart Car utanför restaurangen och hans sportbil stod under ett träd men användes inte under de veckor jag var där. När jag undrade om bilen så var svaret att bensinen har blivit så dyr och en liten bil passar bättre inne i stan.

Om de är lyckligare eller olyckligare? svårt att säga, oro för framtiden och svårt att få i hopp ekonomi är de saker man får ta del av. Ingen dans på rosor direkt men ändå, Greklands konsumtion av fossilt bränsle som de är ytterst beroende har fallit tillbaka till en nivå som de hade för över 15 år sen.

Något annat jag har sett ske parallellt med denna utveckling är att antalet solpaneler och vindkraftverk har ökat till antalet bara från den utsikt vi har när vi är där. De lever mitt i en stor förändring utan för den delen riktigt se dess omfattning.

Även vi lever mitt i förändringen, även här där jag lever på Åland. De senaste åren har både bensin och dieselkonsumtionen gått ner utan att vi för den delen upplevt någon lågkonjunktur snarare tvärt om. Något svar på den utvecklingen har jag inte men förmodligen på grund av att jag lever mitt i den. Även vi är utsatta för Shifting baseline Syndrome.

T.Falk

{jcomments off}