Get Adobe Flash player

Förändringar inför våra ögon

 

Stanna upp och tänk efter riktigt ordentligt, är det inte så att vi redan nu lever i ett förändrat klimat?

 

 

 

Frågan är svår för det är stor skillnad mellan väder och klimat, vädret är det vi upplever varje dag och månad genom årets olika årstider, klimatet är schemat som vädret följer. Hur ska man då kunna säga att vi lever i ett förändrat klimat?

 

Tänk dig vädrets variationer i temperatur under flera år som en linje som svänger sig längs en vertikal linje i mitten (medeltemperaturen för året) med variationer mellan åren. Detta skapar en graf som beskriver trenden för medeltemperaturen med sin början från1880 talet fram till våra dagar. Att man valt 1880 talet beror på att det  finns bra statistik nedskriven från denna tid och det var då vi började tillföra atmosfären lagrad koldioxid genom vår förbränning av fossilt bränsle.

 

Det finns trender som sträcker sig längre bakåt i tiden hämtade från naturen och i sediment. För att inte villa bort oss i alla dessa variationer så återgår vi till nutid och börjar söka efter förändringar där.

 

Vi lever idag i en värld där medeltemperatur för hela planeten som har ändrats med 1 grader varmare klimat och inte nog med det, detta fördelar sig inte jämt över planeten utan förändringen varierar över klotet, här i norden på den 60 breddgraden rör det sig om 2 grader. Detta ger konsekvenser, vintern blir kortare, ungefär 14 dagar och gör att våren kommer tidigare med konsekvenser för djur och insektlivet. En viktig detalj till ett varmare klimat är att svängningarna i vädret blir större och vi får fler extremväder än förr.

 

Tänk nu efter, har ni upplevt någon förändring? För min del så är jag starkt övertygad om att antalet dagar med is på våra hav har minskat. Jag har flera år kunnat färdas ut till öar mitt i januari månad. Jag upplever att vi har fått fler dagar med vindar från söder, jag kan fortsätta så här med olika iakttagelser. Det jag vill komma fram till är att vi lever i ett förändrat klimat utan att tala om det?

 

Alla vet att problem försvinner inte genom att blunda inför dem. Svårigheten med ett ändrat klimat är att vi har aldrig tidigare stått inför denna form av förändring. Tillfälliga förändringar i klimatet mötte man tidigare med på det sätt vi reagerar och gör nu, genomlider dem och förväntar oss att nästa år ska bli bättre.

 

Detta fungerar inte med klimatförändringar, utan det har kommit för att stanna. Det klimat vi har levt under de senaste 8000 åren har varit ovanligt jämt, men detta klimat har vi nu lämnat och det kommer aldrig tillbaka så vi har inget annat val än att anpassa oss.

 

Vi kan välja på hur anpassning kommer att ske, antingen blundar vi för den och tvingas till den när vi står mitt i den, eller så börjar vi anpassa oss till det oundvikliga.

 

Jag kommer framöver att återkomma till detta med anpassning och vad som är på gång inom området, för det är där vi står idag och det är där vi alla bör lägga vårt focus. Jag kommer att återkomma med information inom detta under fliken Ställ Om.

 

T.Falk