Get Adobe Flash player

Tid mer värd än pengar

 

 

Arbeta mindre och gör mer av det som berikar dig. Har man inte hört dessa ord i alla möjliga sammanhang, allt från att sälja något till att delta i olika ekonomiska vågspel. Om jag nu säger att detta kan vara vägen till ett mer hållbar livsstil, ställer jag mig till alla dessa som försöker övertyga andra att göra något som i slutändan berikar mig?

 

 

 

Nej det är inte mitt syfte, det är ett råd som handlar mer om en livsstilsförändring, ett verktyg till att mäta inköp i tid i stället för pengar. Låter det förvirrande? Låt oss börja med ett exempel.

 

Ta en snöslunga som exempel. Du har svårt att hitta tid till att hinna skotta snö och därför köper en snöslunga. Priset är 500 euro. Syftet är att spara tid, men hur mycket tid sparade du med denna investering? Om du får 20 euro för en timmes arbete så kostar snöslungan mätt i tid 25 timmar som ni är tvungen att arbete för att få ihop form av pengar till snöslungan.

 

Detta betyder att du står på minus 25 timmar den dag du rullar in din nyinköpta snöslunga. Den dag när du bedömer att du har fått i ihop till 25 timmar mindre med arbete än det skulle tagit att skotta för hand så börjar din investering att producera vinst i form av tid, jag valde att utelämna drivmedel till snöslungan, men exemplet ger en bra bild i hur man borde mäta saker i tid i stället för pengar.

 

Går detta att sammanföra med en hållbar livsstil? Ja enligt egen lång erfarenhet så är det ett effektivt verktyg att undvika onödiga inköp, lägg sen till att allt vi människor köper ger miljökonsekvenser i olik grad av påverkan, därför är varje inköp man kan undvika en vinst för miljön.

 

Vill du få mer tid till annat än arbete, köp mindre med saker som du måste jobba hop pengar till.Genom att börja mäta inköp i arbetad tid får du en bättre bild över vad ett inköp egentligen kostar dig.

 

T:Falk