Get Adobe Flash player

Låt vardagen ta tid.

 

 

Genom att låta vardagen ta tid öppnas nya möjligheter upp som annars inte skulle få se dagens ljus. Om man lämnar mer tid till vardagssysslor så kommer de att föda nya sysslor som annars inte skulle upptäckas. Låter det hemlighetsfullt?

 

 

Egentligen inte, tänk efter nu, hur många gånger har man inte börjat med en sak som sen resulterat till att man dragit igång en hel rad av nya saker som man upptäckt under resan. En positiv händelsekedja som har startat.

 

Det problem som man upplever när detta hände är att man upplever att man har tagit sig vatten över huvudet och vet inte hur man ska hinna med allt som det har resulterat till.

 

Det är här som mantrat kommer in, låt vardagen ta tid. Genom att ge vardagen mer tid, den tid som man använder till sina dagliga sysslor som inte är det vi kallar för jobb skapar man en positiv känsla för det vardagliga och jordnära sysslorna som annars mest skulle upplevas som en belastning som upptar en tid som man inte har.

 

Den vanliga lösningen vi tar till när tiden inte räcker till är att vi börja söka efter tekniska lösningar som ska lösa vår tidsbrist. Dessa lösningar kan vi inte själva konstruera utan måste köpa dem från andra i form av produkter eller tjänster, en negativ händelsekedja i och med att detta gör att vi måste jobb ihop för dess kostnader.

 

Om vi i stället från början hade låtit vardagen tagit tid så skulle aldrig det problemet uppkommit från början och samtidigt skulle man finna nya intressanta vardagssysslor som behöver göras eller bara helt enkelt känns härliga att göra.

 

Varför låter vi inte vardagen ta tid? Att svara på det är inte enkelt, en del sitter fast i en ekonomisk situation som gör att de med nöd och näppe har någon tillgänglig tid över till vardagssysslor och fritidssysselsättningar.

 

Andra skapar sin egen tidsbrist på olika sätt, överkonsumtion av allt från hus till fritidsutrustning som kräver att kan arbetar ihop till det. Listan kan göras lång och samhället uppmuntrar till denna form av livsstil.

 

Men tänk om det finns ett annat alternativ som inte betyder att man ska behöva lägga större delen av sin vakna tid på sin arbetsplats och få mer fritid. Ordet fritid är väldigt beskrivande, fri tid till att göra något som inte betyder att man jobbar åt någon annan mot betalning. Det är här nyckeln finns till ett bättre liv, ett liv med mer fri tid för sin familj och hem.

Till er som tänker hushållssysslor är inget för mig så kan det vara på sin plats att utveckla uttrycket hushållssysslor. Det kan lika gärna betyda att laga något, att odla något. Se det mer som sådant som man gjorde själv innan lönearbete övertog större delen av ens vakna tid.

 

Vi har helt enkelt glömt bort den formen av tillfredsställelse med ett enklare liv där vi själva tar hand om saker och ting.

 

Detta ligger helt i linje med en hålbar livsstil, ett samhälle där vi arbetar mindre och har mer fritid. Om vi ska få ner vår konsumtion är detta den väg vi måste gå.

 

T.Falk